Astma hos barn upp till tonåren


En form av astma hos barn beror på att barnet har en inflammation i luftrören. Den kallas för vanlig astma eller äkta astma. Ofta har barnet också allergier eller eksem.

En annan form av astma ger besvär enbart vid förkylningar och infektioner i luftvägarna. Denna form kallas för infektionsastma, eller förkylningsastma. Barnet brukar få besvär under första levnadsåret, men besvären har nästan alltid försvunnit innan barnet fyller 6-7 år.

Astma är en sjukdom i luftvägarna som gör att det ibland blir svårt att andas. Det är vanligast att få astma under barndomen, men sjukdomen kan även komma senare i livet. Det finns olika slags astma hos barn. Vanlig astma kan förekomma i alla åldrar medan infektionsastma bara finns hos barn upp till ungefär 6-7 år. Astma behandlas med olika mediciner. Med rätt behandling kan man leva ett bra, aktivt liv utan hinder.

Om du misstänker att ditt barn har astma ska du i första hand kontakta en vårdcentral eller en barnläkarmottagning.

Om barnet plötsligt får svårt att andas ska ni söka vård direkt på en vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning.

Om barnet har astma och besvären börjar komma oftare eller är svårare att stoppa, bör barnet undersökas av läkare på en vårdcentral eller en barnläkarmottagning.

Om barnet har astma och plötsligt får svårt att andas, och den egna medicinen inte hjälper, ska ni söka vård direkt på en vårdcentral, jourmottagning eller en akutmottagning.

Du ska ringa 112 om barnet får ett eller båda dessa besvär:

  • Får mycket svårt att andas trots luftrörsvidgande medicin.
  • Har svårt att ligga ner på grund av andningsbesvär.

Källa: 1177 Vårdguiden

Symtom på astma hos barn

Det är inte givet att du som förälder måste förstå vad det innebär att leva med astma. Upplevelsen för barnet vid ett astmaanfall kan beskrivas som att hålla för näsan och försöka andas genom ett sugrör.

Besvären av astma kommer oftast i perioder, speciellt vid förkylningar och infektioner i luftvägarna. Andningen blir tung, ofta pipande eller väsande och barnet får svårt att andas.

Astma hos barn kan skilja sig lite från astma hos vuxna då barnets luftvägar är mjukar och kanske inte helt färdigutvecklade, men oftast är det på utandningen men kan skilja astma från andra andningsbesvär som till exempel falsk krupp. Vid astma är det oftast vid utandning som det låter som tätast och piper eller väser som mest.

Titta på ditt barn hur det beter sig vid besvär. Ta av kläderna på överkroppen och försök iaktta om huden dras in mellan revbenen vid inandning. Är så fallet så kan det vara falsk krupp som behöver behandlas. Får barnet pressa ut luften vid utandning så kan det vara en form av astma. Vid ett rejält astmaanfall är det svårt att skilja på om utandning eller inandning besvärar mest. Ofta är det lika besvärande på båda hållen. I vilket fall kan vi inte understryka nog vikten av att kontakta vården omedelbart om du upplever att ditt barn har andningsbesvär. Oavsett vad det beror på behöver barnet troligtvis inhalera adrenalin eller något annat luftrörsvidgande. Sök vård hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Ett tips från en småbarnsförälder till en annan, är att om du har en Samsung-telefon så kan den ha en inbyggd mätare för att kontrollera syresättningen, saturationen, på ditt barn. Har du en sådan telefon, så testa appen Samsung Health. Med den kan du kontrollera barnets syresättning löpande. Den är inte exakt, men kan med flera mätningar i följd ge ett genomsnitt som ligger ungefär i linje med de vården har. Bra för att hålla lite koll vid anfall eller infektioner!

Vad gör jag om mitt barn har fått astma?

Olika barn är olika känsliga och det som triggar ett astmaanfall hos barn behöver inte innebära ett anfall hos ett annat barn. Därför är det så viktigt att söka rätt vård och få en individuell behandlingsplan. Generellt kan man säga att kall luft, dammiga miljöer, rök, starka dofter, fysisk ansträngning och förkylningar brukar vara faktorer som försvårar för barn med astma.

Om du misstänker att ditt barn har astma så ska du kontakta vården enligt första stycket efter det gröna citatfältet i denna artikel. Då kommer du via rätt kanaler att få all information hur du behandlar och tar hand om ditt barn på bästa sätt. Ni kommer också att få gå på uppföljning för att kontrollera att rätt behandling har satts in. Målet med behandling för astma är att barnet ska kunna leva precis som vanligt.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet