Atopiskt eksem hos barn


Vanliga symtom på att ditt barn har atopiskt eksem är att huden är torr och kan ibland även fjälla. Barnet kan också få utslag som är röda, torra, knottriga och som kliar.

Atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, är en hudsjukdom som är vanlig hos små barn. Den visar sig som torra, röda och kliande utslag. Före ett års ålder brukar utslagen börja på kinderna och sedan komma på andra ställen. Från två års ålder brukar de sätta sig i armvecken eller knävecken. Därför kallas eksemet också för böjveckseksem.
Källa: 1177 Vårdguiden

Många barn växer ifrån sina eksem, medan en del har dem under hela livet. Eksemet kan komma i skov, det vill säga att det kan vara bättre i perioder för att sedan komma tillbaka igen.

Det som kliar är ju ofta intressant, ibland även lite -”aj, aj”, och som förälder hjälper det barnet mycket om du sätter dig in i barnets situation. Det förstår inte riktigt vad det är, men det är besvärande. Det kliar ju så hemskt mycket. Speciellt där vid blöjkanten – där kliar det riktigt mycket. -”Åh, vad gott det är att klia tillbaka! Eller, vänta… nu gör det ont i stället! Mamma!! Aj, aj…”

Eftersom det är svårt att låta bli att klia, så blir huden lätt skadad och kan bli infekterad med bakterier som normalt sett redan finns på huden. Om det uppstår en infektion så kommer det att vätskas ur eksemet.

Atopiskt eksem på barn upp till 2 år

Hos nästan alla barn börjar eksemet synas innan barnet fyllt ett år. Utslagen brukar först komma på kinderna för att sedan sprida sig till andra delar av kroppen. Det kan till exempel vara halsen, bröstet, magen och blöjområdet. Eksemet kan också finnas på utsidan av armar och ben.

Klådan brukar vara besvärlig, speciellt till natten. De allra yngsta barnen som inte kan klia sig blir ofta ledsna och irriterade. Om ditt barn har atopiskt eksem under den här perioden, så är det vanligt att de också sover dåligt.

Efter cirka två års ålder brukar eksemet omplacera sig i till exempel armveck, benveck, handleder och vrister. Därför kallas det också ibland för böjveckseksem.

Andra symtom kan förekomma hos barnet

Atopiskt eksem kommer utav ordet ”atopi” som är ett samlingsnamn för flera olika besvär, som till exempel astma, pollenallergi och eksem. Vissa har alla besvär, eller bara några av dem. Det är vanligt att man ”växer ur” besvären under olika perioder i livet. Ofta är det vanligt att barn med besvär av eksem också får besvär av astma, luftrörskatarr, allergier eller någon annan överkänslighet. Ungefär hälften av alla barn som har besvär av atopiskt eksem får senare i livet besvär av pollenallergi eller astma.

Olika saker som förvärrar det atopiska eksemet

Det finns flera olika saker som kan förvärra eksemet:

  • För varma kläder eller fysisk aktivitet
  • Kemikalier som diskmedel och tvål
  • Dammig miljö
  • Vatten, särskilt klorerat vatten
  • Torrt och kallt vinterväder
  • Torrare luft inomhus när huset värms upp
  • Stress
  • Sjukdomar, till exempel förkylning eller en infektioner

Hos många barn blir klådan värre av citrusfrukter, tomater, jordgubbar, choklad och kiwi. Det beror inte på allergi, utan på att huden är lite extra känslig. Det kan vara bra att vara uppmärksam på om något i maten verkar få huden att bli sämre.

Vad kan jag göra för att lindra eksemet?

Det är viktigt att smörja barnet med mjukgörande kräm ofta och rikligt. Det gäller även under de perioder eksemet blir bättre – då behöver det smörjas för att förebygga nya besvär. Oftast behöver man smörja flera gånger per dag. Ta för vana att alltid smörja efter att huden varit i kontakt med vatten. Det finns flera olika produkter som fungerar bra på ditt barn. Fråga BVC eller titta in hos ett apotek och fråga dem. Försök undvika produkter med karbamid då det kan svida lite och då göra det svårare att få till en rutin att smörja barnet.

Har barnet klåda eller att eksem är rött så kan det tyda på en inflammation i eksemet och då behövs kortison användas istället. Kortison minskar klådan av det atopiska eksemet och dämpar inflammationen så att huden hinner återhämta sig. Milda styrkor av kortison kan du köpa receptfritt på apotek, men en bättre början är att rådgöra med BVC först och sedan eventuellt få kortison utskrivet i rätt styrka. Beroende på hur svårt eksemet är kan det behövas olika styrkor och det är viktigt att det är tillräckligt starkt för att det ska hjälpa.

Hur ska jag smörja?

Det är viktigt med rätt smörjteknik när du smörjer ditt barns eksem. Speciellt om du använder kortison. Du kan få information om rätt teknik inom barnhälsovården under BVC-besök, eller på din vårdcentral. På vissa hud- eller barnmottagningar finns även smörjskola för föräldrar att lära sig rätt smörjteknik.

Vad gör jag om jag inte ser någon förändring?

Om behandlingen inte hjälper och eksemet förändras snabbt kan det bero på att eksemet har blivit infekterat. Då kan det även börja vätska sig och gula blåsor kan framträda. I de flesta fall kan då en antibiotikakur behövas. Kontakta din BVC för råd.

Om eksemet inte blir bättre trots att du smörjer varje dag beror det oftast på så kallad underbehandling. Det kan aningen vara att du smörjer för lite eller att kortisonet är för svagt, eller båda delarna.

Vad beror atopiskt eksem på?

Det är inte helt klarlagt varför vissa barn får atopiskt eksem. Det kan bero på ärftlighet med torr hud eller astma, men arv och miljö spelar roll. I Sverige har vi till exempel väldigt torr luft under vinterhalvåret, både inne och ute, vilket kan vara en anledning till att eksem är vanligare här än i varmare länder.

En annan orsak kan vara obalans i immunförsvaret. Immunförsvaret ska ta hand om infektioner, men kan vid en obalans rikta sig mot kroppens hudceller.

Ibland har allergi betydelse för att utlösa eksemet. Dock har mer än hälften av de barn som har atopiskt eksem ingen allergi eller något som utlöser en överkänslighet.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet