Barn och kemikalier


När man hör eller läser ordet kemikalier är inte våra barn det första man tänker på. Barn och kemikalier hör helt enkelt inte ihop. Men som förälder bör man ändå vara uppmärksam. Vi har många regler inom EU, men det finns ändå anledning att vara försiktig. Både när det gäller leksaker och kläder, samt hur vi hanterar kemikalier i våra hem.

Tänker du på vilka kemikalier ditt barn utsätts för?

Några tips när det kommer till barn och kemikalier är att undvika att värma barnmat i nappflaskor eller andra förpackningar av plast i mikrovågsugn. Skadliga ämnen kan då frigöras och förorena maten. Värm hellre maten i glas eller porslin – även om plasten är godkänd för barn. Tvätta också nyinköpta kläder eller sängkläder innan de används för att få bort kemikalierester från tillverkningen.

Vad har vi för farliga kemikalier hemma?

Fundera gärna på vad ni har för kemikalier hemma. Ofta är det saker man inte tänker på. De flesta har diskmaskinsmedel hemma i någon form. En bit av en diskmaskinstablett räcker för att ta livet av en normalstor katt. Tänker du på hur du hanterar diskmaskinsmedlet hemma, eller hur du förvarar det? Kan ditt barn komma åt det?

De flesta produkter som vi relaterar till ordet kemikalier har någon form av varningssymbol eller piktogram på originalförpackningen. Men det finns andra produkter som påverkar våra barn som vi kanske inte relaterar till direkt.

Parfymer i olika form

Parfym kan utveckla eller utlösa astma och allergier. Det finns ofta stora mängder i schampo, tvål, krämer, tvättmedel m.m. Det bästa är att använda produkter som är oparfymerade och avsedda för barn.

Våtservetter bör användas i undantagsfall

Våtservetter innehåller ofta parfym och nästan alltid konserveringsmedel. Konserveringsmedel måste finnas i någon form för att de fuktiga servetterna inte ska börja mögla. Använd hellre traditionella tvättlappar tillsammans med vatten och använd våtservetter endast i undantagsfall.

Renoveringstrenden håller i sig

Målarfärg, byggmaterial och andra produkter i samband med byggarbeten eller husrenoveringar ger ifrån sig många kemikalier. Det bör helst gå ett par veckor innan ett barn sover i ett nyrenoverat rum. Rekommenderade målarfärger utifrån allergi och astma behöver inte tvunget ge ifrån sig mindre mängd kemikalier. Märkningen innebär oftast bara att de är kontrollerade utifrån hälsa och miljö.

Använd helst produkter utan bakteriedödande medel

Det låter lockande att använda bakteriedödande medel för att hålla borta bakterier från våra små barn. Men de flesta sådana medel innehåller silver och triklosan. De är inte ens bra för våra vuxna kroppar och än mindre för små barn. Dessutom bidrar man med dessa medel att öka antibiotikaresistensen. När du ska rengöra något är det bättre att använda tvål, grönsåpa, vatten eller alkoholbaserade medel. Till exempel handsprit fungerar utmärkt.

Var kan jag få råd?

Följ livsmedelsverkets råd på denna länken. Här hittar du mer information om oönskade ämnen för till exempel barn och gravida.
Kemikalieinspektionen har tagit fram en bra broschyr (pdf) där du kan läsa mer om barn och kemikalier i vardagen.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet