Barn som bråkar – en bok du inte får missa!


Jag fick bara ett infall; det här måste jag skriva några rader om på frågabvc.se. Jag sprang på en bok idag. Helt ovetandes om att jag behövde läsa den. Den heter ”Barn som bråkar: Att hantera känslostarka barn i vardagen”, skriven av Bo Hejlskov Elvén och Tina Wiman.

Inledningen var lite tungläst, så jag bläddrade fram några sidor. Och jag fastnade direkt i bokens första exempel; om Astrid och hennes pappa Jonas morgonkonflikt. Pappa Jonas vill att Astrid ska ta på sig overallen när de ska ut i -12 grader kyla för att åka till förskolan. Det vill inte Astrid och springer iväg. Sedan är konflikten igång.

Igenkänningsfaktor för föräldrar till trotsiga barn

Boken innehåller flera exempel från en typisk vardag (i alla fall min familjs vardag) och lämpar sig både för småbarnsföräldrar och tonårsföräldrar. Igenkänningsfaktorn i boken är, utifrån min tolkning, den stressade vardag vi lever i. Vilka krav ställer vi på våra barn? Har vi för höga förväntningar på dem? Hur löser vi föräldrar konflikter med barnen?

En av de bättre böcker om föräldraskap jag läst på länge

Jag fastnade totalt i denna bok, och den var för mig något av en ”aha-upplevelse”. Balansen mellan psykologi, fakta, handfasta råd och metoder är riktigt bra. ”Barn som bråkar” blir heller inte för mycket filt-tofflor, fluffiga rosa moln eller ”barn lägger sig i den läggning de vill ligga-köret” heller. Jag är ganska traditionell (va?), på snudd till lite konservativ (det menar du inte?), och för mig var den alldeles lagom provocerande.

Våra barn ska lära sig att ta och behålla kontrollen över sig själva. Det gör vi inte genom att ta kontrollen över dem, utan genom att hjälpa dem att ta och behålla sin självkontroll. Och viktigast; Det är vi som föräldrar som ska lösa de problem som uppstår på vägen. Inte genom att tycka barnen borde bete sig annorlunda an de gör, utan genom att vi själva ändrar vårt beteende. För då får vi faktiskt möjlighet att påverka både vår vardag och våra barns utveckling.
Citerat från: Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagen

Pärm till pärm upptog ca 1 timme och 40 minuter av min dyrbara kvällstid. En bra investering! Min insikt är att jag begär på tok för mycket av min treåriga dotter och jag förväntar mig revolutionerande förändringar hemma hos oss framöver (återkoppling utlovas)!

Läs, läs, läs!

Boken hittar ni t ex här hos Adlibris.
Finns även som e-bok.
Titel: Barns som bråkar : Att hantera känslosamma barn i vardagen
Författare: Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman
ISBN: 9789127141988

Hur hanterar ni konflikter hos er?

Väl mött!
@nilsp


2 reaktioner till “Barn som bråkar – en bok du inte får missa!

 • 2 augusti, 2018 kl. 16:17
  Permalink

  Hej, undrar om denna boken fortfarande är användbar om man har en 5 åring?

  Svar
  • 7 augusti, 2018 kl. 20:55
   Permalink

   Hej Petra!
   Vi tycker att boken är läsvärd för alla föräldrar, oavsett barnets ålder. Den innehåller flera exempel på situationer i vardagen som är applicerbara på allt från 3-åringar till tonåringar. Författarnas röda tråd är det lågaffektiva bemötandet, dvs att det är föräldern som har ansvaret för att behålla lugnet. Barn är barn, och det är kanske inte alltid barnet som är trotsigt – utan föräldern. Att föräldern har vissa förväntningar som barnet inte förstår. Och vad är det som säger att man inte kan åka och handla iförd spindelmannen-dräkt, eller Elsa-klänning? 😉
   Den finns även att låna på de flesta bibliotek, eller om du har Storytel.
   //Frågabvc

   Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet