Barns sömn 0-3 månader


Nyfödda barn sover och äter oregelbundet. Under de första månaderna styrs sömnen framför allt av hunger och mättnad. Det är väldigt vanligt att små barn vaknar flera gånger på natten. Barn som föds efter graviditetsvecka 37 sover i genomsnitt 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn. När ett nyfött barn har varit vaket 1–2 timmar på dagen brukar det vara dags att sova igen.

Lär barnet skillnad på dag och natt

Efter ungefär 2­4 månader brukar barnets dygnsrytm justeras. Barnet börjar sova mer på natten när det är mörkt och är vaken mer på dagen när det är ljust.
Du kan hjälpa barnet att hitta en dygnsrytm redan när barnet är litet. Till exempel genom att vara ute i dagsljus en stund varje dag och att ha det mörkt och lugnt på natten. Försök även få ditt barn att förknippa natten med lugn i stället för lek.

Sovrummet ska gärna vara så svalt, tyst och mörkt som möjligt. Du kan använda en nattlampa under de mörka årstiderna om du tycker att det blir alldeles för mörkt. Var lugn och ha rummet fortsatt mörkt om du till exempel behöver byta blöja på barnet.

Nyfödda sover ytligt

Små barn sover ofta tillräckligt många timmar om dygnet, även om det är vanligt att de har oregelbunden sömn.

En del nyfödda har så ytlig sömn att det ibland kan vara svårt att avgöra om de sover eller är vakna. Ett nyfött barn drömmer mycket mer än vuxna och kan le, rycka till, grymta eller gnälla lite i sömnen. Därför sover barnet förmodligen mer än vad du upplever.

Tecken på trötthet

Barn visar ofta tecken på att de börjar bli trötta. Det kan till exempel vara att barnet:

  • gäspar
  • börjar gnälla
  • blir lite röd eller blank i ögonen
  • blinkar mycket med ögonen
  • blir lite tyst och stilla

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet