Barns sömn 1-3 år


Har ditt barn börjat protestera mot att gå och lägga sig? Vill inte sova?

Barn mellan 1 och 3 år blir mer och mer självständiga och mycket händer i deras liv. Många börjar på förskola och när barn får ett mer utvecklat språk blir de också bättre på att uttrycka sin vilja. Samtidigt som barnet nu kan tala om vad det vill, till exempel -”Nej, jag kan!”, så kanske ni har lättare att förstå varandra nu.

En del barn i den här åldern är rädda för separationer och hittar sätt att försöka behålla kontrollen över separationen på kvällen. Det kan till exempel vara att barnet plötsligt bara vill sova i sin vagn, blir extra förtjust i ett gosedjur eller hittar på diverse ursäkter när det är dags att sova. Barn kan också visa det genom att de behöver närhet och hjälp att somna eller somna om när de vaknar mitt i natten.

Möt gärna barnets behov av närhet, men glöm inte bort ditt eget sömnbehov.

Barn i den här åldern har också en utvecklad fantasi. Rädslor för till exempel tjuvar och monster är väldigt vanligt. Rädslorna kan påverka sömnen, göra att barn drömmer mer och blir rädd av att ligga ensam i sängen. Bekräfta ditt barn, visa att du förstår att han eller hon är rädd och försök att lugna.

Undvik skrämmande sagor och läsplatta vid läggdags. Läs gärna samma saga varje kväll för att skapa en trygg rutin som barnet förknippar med sömn.

Ska mitt barn fortsätta sova på dagen?

Ett litet barn behöver sova på dagen. Det är bra om barnet sover sammanhängande perioder dagtid vilket kan underlätta för god natts sömn. Gå till exempel en promenad om barnet sover bra i rullande vagn. Kanske finns det någon släkting som kan gå på promenader med barnet så att du kan vila under tiden? Låt barnet sova så mycket det vill men inte för sent på eftermiddagen, eftersom barnet då kan få svårt att somna på kvällen. Ca kl 15 är en lämplig tidpunkt att vakna för ett barn på 12 månader.

För barn 2 år och äldre kan du som förälder behöva begränsa sovstunden på dagen. Barnet behöver fortfarande sova eller vila på dagen, men en kortare stund på 25-45 minuter räcker.

När kommer mitt barn att sova en hel natt?

Många önskar att de visste när deras barn ska börja sova hela nätterna. En del barn sover nätterna igenom redan efter någon månad och kan somna om själva om de skulle vakna. Andra barn behöver hjälp att somna om, även när de har blivit lite äldre. Barn är olika och det är lätt att jämföra sig med andra föräldrar och deras barn.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet