Barns sömn 3-6 år


Vid 3 års ålder är barn väldigt aktiva och en del behöver fortfarande vila på dagen. Från 5 års ålder fram till puberteten går barn igenom den period i livet när de är som allra piggast under dagen. Oftast är det full fart från att de vaknar till att de går och lägger sig.

I 5-årsåldern har de allra flesta slutat att sova på dagen. Men låt ditt barn vila eller sova en stund på dagen om han eller hon fortfarande verkar behöva det. Då minskar du risken för att barnet blir övertrött vid läggdags. Barn i den här åldern blir ofta överaktiva och bråkiga i stället för sömniga när de har sovit för lite. Därför kan det vara svårt för omgivningen att förstå när en 5-åring har sömnbrist.

Om ditt barn vill sova en stund på dagen, pröva att korta ner vilostunden så att barnet hinner bli trött lagom till läggdags. 25–45 minuters vilostund brukar vara lagom. Försök att undvika sovstunder alltför nära kvällen och sängdags – det är bra om barnet vaknar senast klockan 15.

Kan barnet få vara med oss uppe längre på kvällen?

Barn mellan 3 och 6 år brukar ibland vilja vara uppe lite senare på kvällen. Många barn mellan 4 och 9 år är dock morgonpigga och vaknar tidigt oavsett när de gick och lade sig. Om ditt barn vill, låt han eller hon vara uppe lite senare vid enstaka tillfällen eller vid ledighet. Kanske behöver barnet då en sovstund dagen efter.

Varför är mitt barn så trött på dagen?

Att barn mellan 3 och 6 år är trötta på dagen kan ha olika orsaker. Det kan till exempel bero på att barnet sover oroligt på nätterna, har ont någonstans eller känner sig stressat.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet