Barns synutveckling


Ett nyfött barns synutveckling går snabbt mot det bättre. Exakt hur bra ett nyfött barn ser, vet man inte. Man uppskattar att synen är utvecklad till ungefär 3%, motsvarande en vuxens normala syn.

Nyfödda barn är översynta och ser suddigt. De tycker om att titta på ansikten, speciellt ögon och mun. Synskärpan är som bäst på ungefär 20 centimeters avstånd. Det är ungefär samma avstånd som mellan ens eget ansikte och barnets, när man håller det i famnen.

Eftersom ett nyfött barn är översynt och ser väldigt suddigt föredrar de i början framförallt ansikten att titta på. Speciellt runda former med mycket kontrast. Redan vid tre månaders ålder kan de känna igen en familjemedlem på cirka en meters håll.

När barn är runt en till två månader så klarar de normalt av att fokusera båda ögonen och kan följa ett rörligt föremål från höger till vänster. Ett enkelt sätt att träna synen i denna ålder är att från ett avstånd på cirka 20-30 centimeter försöka få ögonkontakt med bebisen. Rör sedan långsamt ansiktet från sida till sida och se om barnet kan följa med i dina rörelser.

Barns synutveckling i olika åldrar

Tabellen nedan är inget exakt för varje barn – det kan så klart variera. Misstänker du att ditt barns syn avviker, så rådgör med BVC.

ÅlderSynbeteende
NyföddKan vanligen fixera en ljuskälla, lampa eller liknande, men blicken är ganska instabil.
4 veckorKan med blicken följa ett rörligt föremål (lampa) på nära håll.
4-7 veckorGer ögonkontakt och svarsleende.
2-3 månaderKan följa ett rörligt föremål på avstånd (2-3 meter) med blicken. Tycker att det är roligt med mobiler från taket och liknande.
2-3 månaderLeker med de egna fingrarna framför ögonen.
3-4 månaderSynen kan styra handen mot ett föremål som barnet vill ta tag i.
6-10 månaderUppmärksamt tittande och undersökande av föremål på nära håll.
4 årVid fyraårskontrollen brukar barnet ha synskärpa nästan som en vuxen. Med siffervärden brukar vi säga att de flesta barn ser 0.8 eller bättre i denna ålder.

Källa: S:t Eriks Ögonsjukhus, BVC


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet