Hur kan man undvika att barn sätter i halsen?


Små barn stoppar gärna saker i munnen – det är deras sätt att lära känna och förstå omvärlden. Som förälder kan man inte övervaka hela tiden, men man kan förebygga genom att se till att det inte finns saker framme som barnet kan sätta i halsen.

Små saker som är lätta att sätta i halsen

  • Mindre leksaker
  • Små stenar
  • Små batterier, speciellt de små runda knappcellsbatterierna
  • Godis, nötter, större bitar av mat eller frukt
  • …och torrfoder till djur som kanske står framme på golvet

Låt barnet sitta ner när det äter

Anpassa matens konsistens efter vad barnet kan äta och hantera. Alla barn bör sitta ner när de äter – även större barn. Låt aldrig barn springa omkring med mat i munnen. Även om de ser ut att ha tuggat och svalt det de haft i munnen så ta gärna för vana att be barnet visa att det ätit upp. Barn munnar är förvisso små, men de har en hög gom där mat kan sitta kvar och sedan falla bakåt i halsen. Undvik också att låta barn äta när de åker bil. För det första kan de sätta i halsen när bilen rör sig och för det andra har du inte samma möjlighet att ingripa snabbt när du själv sitter bakom ratten.

Är du osäker så använd en testcylinder

Det finns testcylindrar som har ungefär samma storlek som en treårings strupe. Med en sådan kan man testa om saker är för små för mindre barn att hantera. Får det plats i cylindern så bör det plockas bort från barnet. En testcylinder kan man antingen köpa i de flesta butiker med barnleksaker, eller kan du få en hos BVC eller konsumentvägledaren i kommunen där du bor.

Andra kvävningsrisker

Var observant på halsdukar, använd hellre halskrage, och var försiktig med snören, plastpåsar och persienn- eller rullgardinssnören. När man väljer kläder kan det också vara bra att titta på hur luvan ser ut, om plagget har det. Alla luvor bör sitta fast på plagget med tryckknappar som lossnar om barnet till exempel fastnar när det leker.

Testa nappar och nappflaskor

Ta för vana att dra i nappar och flaskors gummi då och då för att kontrollera att de är hela. Släng trasiga eller sönderbitna nappar och skaffa hellre nya.

Vad jag gör om mitt barn sätter i halsen?

Titta på denna videon – alla föräldrar bör ha sett den minst en gång:


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet