Hur kan man undvika fallrisker?


Som vi brukar skriva i våra artiklar här på frågabvc.se, så är alla barn olika och utvecklas i olika takt. Saker som dagen innan var utom räckhåll är nästa dag nåbara för våra små liv. Kanske helt utan att du som förälder har märkt av det. Det tar tid för våra barn att lära sig kontrollera sin kropp och förstå konsekvenserna av sitt agerande. Därför behöver du som förälder hjälpa till att säkra omgivningen för att undvika fallrisker.

Den vanligaste olyckan bland små barn är att de faller ner från skötbord, sängar, soffor, barnvagnar eller andra höjder. Även nyfödda barn kan ibland röra sig när de skriker eller sprattlar så att de lyckas förflytta sig. Lämna därför aldrig barnet utan uppsikt på skötbordet, sängen eller andra höjder och gå i väg. Källa: 1177 Vårdguiden

Skötbordet

Undvik fallrisker från skötbordet genom att hålla en hand på barnet så att du känner om det rör sig. Lämna aldrig barnet, inte ens för några sekunder. Säkrast är att byta blöja på ett mjukt underlag på golvet.

Undvik fallrisker genom att låta barnet sova i egen säng

Barn upp till tre månader sover säkrast i en egen spjälsäng. För att undvika att barnet fastnar med armar och ben mellan spjälorna kan man sätta upp ett så kallat spjälskydd i sängen. Kan barnet ännu inte rulla runt själv, så ska barnet sova på rygg. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet sover på mage eller på sidan. Låt gärna barnet använda napp eftersom även det kan minska risken. Sänk botten på spjälsängen när barnet kan resa sig, så minskar risken att barnet ska klättra över kanten. Det är viktigt att barnet kan andas fritt, så undvik tunga täcken eller kuddar och se till att ansiktet alltid är helt fritt.

Sätt upp en barngrind vid trappor

Montera en barngrind, om ni har trappor, på båda våningsplanen. Kontrollera grinden regelbundet så att den sitter fast och fungerar som den ska.

Babysittern ska alltid stå på golvet

Ställ inte babysittern på mjuka underlag som till exempel säng eller soffa. Även om vi gärna vill tro det så är inte barn i denna åldern intresserade av att kunna överblicka rummet eller se tv’n bra. Som referens kan nämnas att först när de kommer upp i 6-10 månaders ålder kan de se motsvarande översta raden på en syntavla. Ha hellre barnet nära på golvet och barnet ska vara rätt fastspänt med skyddsbältet som medföljer. Barn som ännu inte lärt sig sitta upp själva bör inte sitta i en babysitter mer än korta stunder.

Möbler

Fäst alla möbler, även de tyngre, i väggen så att de inte kan tippa över barnet när det undersöker dem. Tänk även på tv’n som brukar vara intressant. Ok, det är inte snyggt med märken i den nymålade väggen, men vilket är du mest rädd om – hemmet eller barnet?

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet