Hur mycket sömn behöver barn?


Barns sömn och hur mycket sömn barn behöver är givetvis olika för olika barn. Precis som vi vuxna så klarar sig även barn på olika mycket sömn. Men här nedan kanske du kan få lite råd på vägen till att hitta vad som är lagom för just ditt barn.

Det är aldrig för sent att hjälpa sitt barn med nya rutiner för att kunna sova bättre. Försök att inte ha bråttom om du provar nya rutiner och vanor. Gör en förändring i taget och låt det gå några veckor för att se om det fungerar.

Hur mycket sömn behöver barn?

Här följer lite riktlinjer för vad som brukar vara lagom för barn i olika åldrar:

  • Ett nyfött barn sover vanligtvis ca 16 – 18 timmar per dygn, vaknar och äter med 2-4 timmars mellanrum under dygnet. Hunger och mättnad styr sömnen mer än ljus och mörker. Magsäcken är liten och hur stor magsäcken är har betydelse för hur länge barnet håller sig mätt. När barnet blir lite äldre behöver det äta mer sällan.
  • Vid omkring 3 månaders ålder kan barnet ha kommit in mer regelbundna sömnperioder som liknar en dygnsrytm.
  • Vid 6-12 månaders ålder sover barnet vanligtvis 14-16 timmar per dygn, med ett lite längre sömnpass på natten. Ett barn har vid 4-6 månaders ålder ofta ett långt sömnpass om 5-6 timmar nattetid.
  • När barnet är mellan 1-2 år är sömntiden ca 13-14 timmar per dygn. Många barn går från att sova två gånger till att sova en gång på dagen mellan ett och två års ålder.
  • Vid 2-6 års ålder sover barnet ungefär 12-13 timmar per dygn.

Vad händer om mitt barn sover för lite?

Våra små ögonstenar behöver mycket sömn eftersom de växer och utvecklas. När de sover sjunker ämnesomsättningen och kroppstemperaturen. Mängden stresshormon minskar också, samtidigt som tillväxthormon och det sömngivande ämnet melatonin produceras i kroppen.

Om barn har sovit dåligt en period, så kan de:

  • få svårt att hantera sina känslor
  • bli ledsna, irriterade och rastlösa
  • bli mer impulsiva och utåtagerande
  • få svårare att lära, sämre minne och koncentrationsförmåga

Hur mycket och hur bra barn sover kan påverkas av till exempel ålder, utvecklingsfaser, ärftlighet, infektioner, oro och relationer. De flesta får någon gång problem med sömnen, även de som brukar sova bra. Kom ihåg att det finns hjälp att få. Prata med din BVC. De kan hjälpa både dig och ditt barn.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet