Hur vänjer jag mitt barn att sova själv?


Slår man upp detta lite snabbt på nätet så finns det en del omdiskuterade sömnmetoder som beskriver hur man lär små barn att somna själva. Det behövs mer forskning kring vad detta kan få för effekter och hur barnen påverkas av dessa. Alla är vi olika – även våra barn – och vi behöver olika mycket hjälp för att känna oss trygga.

Alla barn vaknar några gånger varje natt. Barn som vänjer sig att somna själva, utan att föräldern till exempel behöver vagga eller hålla en hand på barnet, brukar också ha lättare att somna om själva. Men barn är olika och för vissa är det svårare.

Vikten av att sova själv

Det är bara du som förälder som kan avgöra hur viktigt det är för dig att vänja ditt barn vid att sova själv, eller inte. Om hela familjen sover bra tillsammans, så finns det ingen anledning att ändra på något.

Alla barn är, som tidigare sagt, olika och den enda påvisbara effekten av att barn vänjer sig vid att sova själva är att de oftast brukar ha lättare att somna om, om de skulle vakna under natten.

Om du tycker att nätterna med barnet är ett problem, så kommer här några tips:

  • Den kanske mest självklara för lite mer vana föräldrar, men här kommer den; lägg barnet när det är trött och inte övertrött.
  • Ta för vana att låta barnet somna tillsammans med en snuttefilt eller t ex någon av föräldrarnas använda t-shirt. Doften av mamma och pappa skapar trygghet hos barnet.
  • De flesta barn har lättare att slappna av och komma till ro med napp eller tummen. Lägg gärna flera nappar i sängen så att barnet lätt hittar en napp om det skulle vakna.

Lite äldre barn

Ditt barn som är lite äldre och har börjat prata bra brukar själv kunna berätta varför de har svårt att somna. Kanske är det för att de sett något i fantasin eller på YouTube som gjort dem rädda. Det kan vara de mest konstiga saker som kommer fram. De kanske helt enkelt bara tycker det är mysigare att somna tillsammans med dig. Ta dig tid att prata med ditt barn och hitta lösningar tillsammans. Våra barn är ofta klokare än vad vi vuxna tror.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet