Hysteri kring vaccin och vaccinationer


Har du stått i valet och kvalet om du ska låta vaccinera ditt barn? Det finns många myter kring vaccin på nätet. Och efter senaste mässlingsutbrotten så förökar sig myter och tvivel som grodyngel på nätet. Normalt sett ska jag skriva lite halvprovokativa inlägg, inlägg som väcker tankar. I detta ämnet är internet redan mättat med för- och motargument som blivit någon sorts påstådd sanning, så jag tänkte komma med faktabaserade argument istället. Argument som bortses i debatten. Argument som drunknar i flödet. För, jag tror, att med rätt argument vaccinerar sig fler.

Jag tänker heller inte skriva att jag tycker det är ett i-landsproblem. Att jag tycker det är korkat och oansvarigt att låta bli att vaccinera sig själv eller sina barn. Det överlåter jag till staten. Till experter vi har att tillgå i detta klanderfria, små-problems-samhälle vi lever i. För faktum är att det är ett litet problem. Vi har till och med ett allmänt vaccinationsprogram i Sverige – som vi väljer att inte lita på. Det är ett större problem i de länder som inte har tillgång till vaccin. I länder där du får räkna med att minst ett av dina barn inte upplever sin femårsdag.

Det här är en krönika med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Jag är inte på något sätt expert på vacciner. Jag har heller inget med sjukvården eller medicinbolag att göra. Jag är däremot intresserad av ämnet som förälder. För mitt barns skull. För mina medmänniskors skull. Jag anser mig ha plöjt igenom tillräckligt med information från överläkare, myndigheter, professorer, experter, antivaccinationsrörelser m.fl. Och jag tycker alla missar en viktig poäng; sluta argumentera och börja informera! Hysterin kring vaccinationer har urartat de senaste åren, och däremellan springer en grå massa av förvirrade småbarnsföräldrar. Därför kommer har istället lite fakta att fundera på:

Det är nyttigt för barn att vara sjuka!

– Det är helt fel, säger barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Förr trodde man att barn skulle gå igenom barnsjukdomarna, men det var för att det var bättre att få mässling och påssjuka som barn – än i äldre ålder, enligt Lagercrantz.

Vad tycker du om föräldrar som i dag låter bli att vaccinera sina barn?

– Jag tycker att de gör helt fel. De riskerar ju inte bara sina egna barns hälsa utan de riskerar andras hälsa. Det är ett svek mot sina medmänniskor, säger Lagercrantz till metro.se.
Källa: metro.se

Faktaexempel med mässling

Risk att drabbas av allvarliga biverkningar efter vaccin mot mässling: 0,000067%
Risk att dö i mässling: 0,03%
Det är alltså 600 gånger större risk att dö utav mässling, än att drabbas av allvarlig biverkning av vaccinet. Och då ingår inte hjärnskador, och andra allvarliga komplikationer som kan uppstå av mässling, i den siffran (0,03%).

Vaccin är onaturligt!

Ja, om vi utgår från att det naturliga för människan hade varit en medellivslängd på 40 år och att dina barn troligtvis hade dött av infektion eller virus innan dig.

Vaccinerna innehåller farliga ämnen!

Formaldehyd och aluminium brukar användas som motargument. Fakta är att ditt barn får i sig mer formaldehyd av ett päron. De försvinner dessutom ur kroppen, de stannar inte kvar.

Läkemedelsbolagen vill bara tjäna pengar!

Klart att de vill tjäna pengar. Det vill alla vinstdrivande verksamheter. Faktum är att de tjänar mer pengar på att behandla sjukdomar än att förebygga dem.

Summering

Jag tror att oavsett var man står i debatten, för eller emot vaccination, så vill man sitt eller sina barns bästa. Man vill så klart inte skada dem och man vill ge dem bästa förutsättningar för ett långt och lyckligt liv. Om vi då kan enas om att vi vill samma sak – vi har samma mål, samma syfte – då har vi väl ändå kommit en bit på vägen? Kan vi inte nu då vända oss till fakta, istället för att tävla om vem som skriker högst? Det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige har tagit oss dit vi är idag. Ett friskt samhälle. Varför sträva efter något som var förr? I detta fallet var det inte bättre förr. Jag är ledsen, men tyvärr, det dog fler förr. Speciellt små oskyldiga barn. Om du fortfarande tvivlar; tänk då på de stackars barn med nedsatt immunförsvar, som inte kan vaccinera sig. De är beroende av att du vaccinerar dig. Att du hjälper dem. Det är dags att myndigheter börjar informera på allvar.

Hur resonerar ni kring vaccination?
Kommentera, eller ställ en fråga till vår BVC-sköterska!

Tack för att ni läser mina krönikor!
Väl mött!
@nilsp

Intressanta länkar (externa):
http://www.lakemedelsvarlden.se/vaccinradslan-sprider-sig/
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/avfaerda-inte-maenniskors-oro-foer-vacciner-32333
https://www.metro.se/artikel/om-du-inte-vaccinerar-ditt-barn-s%C3%A5-kan-min-son-d%C3%B6


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet