Magsjuketider


Magsjuka är vanligast under vinterhalvåret, när man lever tätare tillsammans inomhus. Man kan också bli magsjuk av kranvatten som innehåller bakterier, parasiter eller virus, och av dåligt tillagad mat, ofta efter att ha varit utomlands.

Snart är februari här, eller vabruari som månaden skämtsamt brukar kallas, och enligt Folkhälsoinstitutets veckorapporter är det också under denna tiden rapporteringen av antal fall av sapo- samt calicivirus brukar nå sin topp. Vinterkräksjukan känner vi ju alla till på ett eller annat sätt.

Magsjuka, som beror på virus, smittar lätt och ofta är flera sjuka samtidigt i familjen eller på förskolorna. För att förebygga att bli smittad är det bra att:

  • tvätta händerna noga med tvål, helst flytande, före måltider och efter toalettbesök
  • alla i familjen har en varsin handduk eller att man använder engångshanddukar
  • hålla rent på toalettutrymmen och där mat tillagas
  • hålla rent på skötbord och tvätta sig noga efter blöjbyten
  • lägga använda blöjor i en plastpåse innan de slängs

Hur länge ska man hålla sig hemma vid magsjuka?

Detta brukar vara en kär fråga både på skolor och arbetsplatser. Det allmänna rådet är att man ska stanna hemma minst två dygn efter sista kräkningen eller diarrén. Syskon som är friska, eller andra familjemedlemmar, behöver inte vara hemma i förebyggande syfte.

Barn som är magsjuka behöver dricka vätska!

Ofta behöver barn mer vätska än man kan tro. T ex behöver en ettåring närmare en liter vätska per dygn! Erbjud därför barnet att dricka – gärna så snart barnet blivit sjuk för att hålla en bra balans direkt. Ge lite vätska, men ofta. Bättre lite hela tiden än mycket och sällan så att barnet kräks och inte får behålla vätskan. Om du ammar så fortsätt med det. Vill inte barnet ta bröstet, så försök mjölka eller pumpa ur bröstet och ge med flaska eller sked. En bra riktlinje för mängd vätska och hur ofta, är: -”Två teskedar vätska var femte minut”.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet