Mässlingen


Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

Mässling är ett hett ämne som genererar många frågor hos BVC just nu. De flesta barn vaccineras mot bl a mässling vid 1,5 års ålder, då det ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Sjukdomen är därför normalt sett ovanlig i Sverige. På senare tid har det skrivits i media om flera fall som drabbat barn som inte vaccinerats. Alla bör ha ett fullgott skydd mot mässling.

Hur smittar mässling?

Mässlingen sprids via små droppar med virus i, t ex när någon hostar eller nyser. Viruset flyger fram i luften och kan spridas genom flera rum eller i stora lokaler. Inkubationstiden är ca två veckor från det att man blivit smittad och man är smittsam ca en vecka från det att utslagen har uppstått.

Symtom

Man får vanligtvis hög feber och torrhosta vid mässling. Även ögonen kan bli irriterade och känsliga för ljus. Först efter några dagar framträder de ljusröda utslagen som sedan mörknar och flyter ihop. Oftast börjar utslagen i ansiktet och sprider sig därefter på kroppen.

Jag misstänker att mitt barn har fått mässling – vad ska jag göra?

Ring alltid först! Eftersom mässling är väldigt smittsamt så ska man alltid kontakta vårdcentralen först innan man åker dit. Vårdcentralerna har egna rutiner för hur ett besök kan komma att hanteras.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet