När är det dags för potträning?


Vilken ålder barn slutar gå med blöja är väldigt olika. Det viktiga är att göra det som känns rätt för dig och barnet. Man ska aldrig tvinga ett barn till potträning eller att gå på toaletten själv, det kan skapa en negativ känsla hos barnet som är svår att få bort. Man ska försöka att hela tiden vara positiv och uppmuntrande när pottan kommer på tal.

Vilken ålder barn slutar med blöja är väldigt olika. En del låter sina bebisar kissa och bajsa i till exempel pottan eller toaletten redan från födseln, men andra väntar tills barnet är lite större. Källa: 1177 Vårdguiden

När är det då en bra ålder att börja med potträning?

Det går inte att säga någon exakt ålder när man ska börja med potträning. Det beror på barnet och på din egen motivation som förälder. Den allmänna rekommendationen från vården idag är att gärna börja med potträning innan barnet har börjat att gå. Detta för att barn som går på pottan eller toalettstolen har lättare för att tömma blåsa och tarm sittandes, än ståendes i en blöja. I ungefär ettårsåldern börjar dessutom barn bli intresserade av att härma, därför kan det vara en bra ålder att börja träna tillsammans.

Lite större barn kan visa signaler på att det är redo att börja potträning när det till exempel sätter sig på huk för att bajsa, börjar bajsa på regelbundna tider eller tycker illa om att ha bajs i blöjan.

Hur gör vi då när vi börjar med potträning?

Ett bra tillfälle att börja är när situationen hemma är som vanligt och det inte sker så stora förändringar i barnets liv. Låt barnet sitta på pottan när det ger signal av att vilja kissa eller bajsa. Ett vanligt tecken kan vara att barnet tar sig för blöjan. Barns tarmtömning triggas också av matintag. Så en bra rutin kan vara att sätta barnet på pottan efter måltider, sovstunder eller blöjbyten.

Låt barnet vara utan blöjan ibland

Det kan underlätta att sluta med blöja på sommarhalvåret när barnet kan vara lättklätt, eller naket. En del förskolor har så kallade potträningsbyxor att låna, så att barnet lättare ska känna när det blir blött.

Låt barnet styra när pottan ska fram

Låt barnet få bestämma när det ska gå på pottan, även om det är mitt i maten. Om det kommer något i pottan, så bekräfta barnet med positiva och uppmuntrande ord. Ibland kommer det inget och då är det bra att uppmuntra till ett senare försök. Precis som med allt annat så utvecklas barn i olika takt, så låt barnet öva sig fram.

En del barn vill kissa i pottan men fortsätta att bajsa i blöjan. Försök fortsätta erbjuda pottan, men stressa inte. Ha tålamod och låt det komma när det kommer.

Pottskräck!

Ibland händer det att barnet bli rädd för att sitta på pottan och då kallas det för pottskräck. Det beror oftast på att barnet har förstoppning och det gör då ont när det är dags att bajsa. Förstoppning går att behandla med lösande kost, till exempel plommonpuré eller päron, eller laxerande medicin.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet