Skaffa husdjur trots allergi och astma?


Ska man verkligen skaffa husdjur trots allergi eller astma? På senare år har det kommit vetenskapliga studier som tyder på att pälsdjursallergi i vissa fall kan motverkas om du växer upp med pälsdjur. Bland annat pekar en amerikansk studie på att det kan ha stor påverkan på nyfödda upp till cirka sju års ålder.

Frågan är omtvistad bland de lärda

Studierna är dock motsägelsefulla och det finns fortfarande inte tillräckliga kunskaper för att förstå hur detta skulle kunna förklaras. Vissa studier visar till exempel att barn som växer upp på lantgård löper minskad risk att få allergier senare i livet. Förklaringen är nog inte att kontakten med pälsdjur skyddar mot allergi. I stället är det förmodligen så att när du växer upp på landet stimuleras immunförsvaret av andra ämnen på ett sätt som skyddar mot allergi.

Det kan fungera med vissa husdjur trots allergi eller astma

Det finns till exempel ett antal hundraser som kan fungera trots allergi eller astma. Det är så klart högst individuellt och frågar man snällt får man ofta komma och ”prova på” hos de flesta hundkennlar. En vanlig missuppfattning är att det är pälsen man är allergisk mot och därför tittar på raser som fäller i tovor istället för svårfångade strån. Hos hundar är det dock inte pälsen man är allergisk mot, utan hudavskrap, saliv, urin och annat som framkallar allergin.

Vanligaste formen av djurallergi är den mot katter

Allergi mot katter är den allra vanligaste formen av djurallergi. Ämnen från katter som utlöser allergin kan finnas nästan överallt. De kan också finnas kvar i ett hem flera år efter att katten har flyttat. En del barn har så svåra besvär att de inte ens kan vistas i närheten av en katt. Andra får lindrigare besvär med rinnande näsa, nysningar, hosta eller kliande ögon. Katt brukar sällan vara ett möjligt alternativ när man ska skaffa husdjur och någon i familjen är allergisk.

Andra djur som däremot brukar fungera bra är till exempel ormar, ödlor, sköldpaddor, burfåglar (förutsatt att barnet tål fågelmaten och burspånet). Eventuellt kan barn även tåla basjkirhästar, om barnet skulle vilja prova att rida trots allergi. Många ridskolor använder numer dessa hästar då rasen har fått rykte om sig att vara allergivänlig.

Prova alltid först!

Ofta gäller det att verkligen undersöka vad som fungerar eller inte. Det kan betyda väldigt mycket för barnet att få umgås med djur, även om kanske inte alla sorter fungerar.

Källor: 1177 Vårdguiden, Astma- och allergilinjen, Frågabvc.se


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet