Sluta med napp eller tumme


När är det dags att sluta med napp eller tumme – dessa fantastiska hjälpmedel som tröstar i alla lägen?

Det är bra om barnet börjar vänja sig av med napp när talutvecklingen sätter igång. Nappen kan hindra tungans rörlighet och barnets möjlighet att härma ljud. Om barnet ofta har napp i munnen när talet börjar utvecklas kan barnet börja uttala vissa ljud fel, eftersom nappen är i vägen för tungan.

Vid vilken ålder är det bäst att sluta med napp eller tumme?

Det finns ingen direkt ålder som är mer rätt än någon annan att sluta använda napp eller tumme. Det är däremot bra om barnet kan sluta helt senast innan de permanenta tänderna dyker upp. När du tror att barnet är moget för denna drastiska förändring, så är det bra om barnet får vara med i planeringen. Det är många barn som t ex planerar att lämna nappen till tomten, eller att man slutar när man fyller tre år och blivit stor. Oftast bidrar förskolan till avvänjning av napp, då barnen bara brukar få ha napp när de ska vila.

Hur gör jag som förälder när det är dags?

Om barnet använder napp, så se till att inga nappar finns framme och var beredd på att stötta och trösta barnet. Bidra till att barnet får känna sig stolt och stor för att han eller hon klarar sig utan den tröstande tummen eller nappen. Ett tips är att använda t ex Nailex eller Stop n grow (mot nagelbitning) på tummen. Då blir den inte lika god att suga på.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet