Små kryp i håret


De små krypen klättrar på hårstråna. Det kliar i hårbotten. Löss?

Huvudlössen lever av människors blod. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna men kan inte flyga eller hoppa. De sprids därför genom kontakt hår mot hår. Löss som hamnat utanför håret, till exempel på golvet eller i soffor är försvagade och kan inte förflytta sig och smittar inte. Risken för spridning via borstar, mössor och sängkläder är mycket liten.

Det är störst risk att få huvudlöss på sommaren, när de är som mest aktiva. När skolterminen börjar kan lössen spridas. Finkamma därför barnen och behandla de som har levande löss innan skolan börjar efter ett längre lov. Det är det bästa sättet att förhindra lusepidemier.

För att bli av med lössen är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta, så att alla som har löss kan behandlas samtidigt. Det kan vara en förskolegrupp, skolklass eller en familj. Efter behandlingen kan barnen gå till förskolan eller skolan, under förutsättning att kontakt hår mot hår undviks den första veckan.

Hur vet jag om jag själv eller barnet har löss?

Oftast kliar det i hårbotten om man har fått löss, men det behöver inte göra det. Det kliar pga att kroppen reagerar på lössens saliv. Vanligtvis uppstår klådan först 4 – 6 veckor efter att man smittats. Blir man smittad en andra gång så kommer ofta klådan snabbare, redan efter några dagar.

Ett tips är att då och då kamma igenom håret med en luskam över en spegel eller ett vitt bord. Lössen är små, en till tre millimeter, och genomskinliga (beroende på när de sög blod senast). Ett annat sätt kan vara att titta efter puderliknande svart grus på huvudkudden eller på krage/axlar. Det kan vara lössens avföring eller att de ömsat skinn.

Behandla och bli av med de små krypen

Först och främst;

rådgör alltid med BVC eller vårdcentral innan du behandlar barn under två år.

Om du har löss ska du kamma igenom håret med luskam. Helst en ljus luskam som gör det lättare att se de små rackarna. Men detta räcker inte som enda behandling. Du bör kombinera luskam med någon variant av lusmedel. Rådgör med apotek om du är osäker på vad du ska välja. Ofta behöver hela familjen behandlas för att undvika ny smitta. Efter behandlingen är det viktigt att kamma igenom håret igen för att få bort döda löss och kvarvarande ägg. Du kan hitta vita, tomma, lusägg i håret långt efter behandlingen. De följer med hårstrået när det växer ut. De kan sitta så hårt att de inte inte lossar med kammen utan försvinner först när håret klipps.

Om du har provat olika behandlingar men fortfarande hittar levande löss, kan du kontakta BVC eller en vårdcentral.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet