Springmask


Sparkar barnet kraftigt med benen eller hasar sig runt på rumpan? Det kan vara springmask som gör att det kliar för våra små änglar.

Springmask är en vanlig men ofarlig tarmparasit. Det tydligaste symtomet är att det kliar i rumpan, framför allt på kvällen och på natten. Behandlingen består av receptfritt läkemedel och att tvätta sig varje dag. Springmask är vanligast hos barn, men även vuxna kan få springmask.

Det behöver inte ge några symtom alls, men ofta blir barnen lite röda i stjärten kring ändtarmsöppningen. Att det kliar beror på att masken säkerställer sin fortplantning genom att lägga sina ägg just där, vid ändtarmen utanför kroppen, där de lätt kan spridas vidare. Det kliar oftast mest på kvällen/natten då springmasken är som mest aktiv i sängvärmen. Det kan göra att barnet får svårt att komma till ro och somna.

Hur vet jag att det är springmask?

Hos ett barn är det lättast att se springmaskarna runt ändtarmsöppningen när barnet har somnat och legat still i sängen några timmar. Maskarna är vita, tunna som sytrådar och ca. en centimeter långa. Ibland kan man även se dem i bajset. På flickor kan springmasken även irritera slemhinnan i slidöppningen. Den blir då irriterat röd och lite svullen.

Det är ganska vanligt att flera som bor ihop har springmask

Eftersom det är ganska vanligt att de som bor ihop har springmask, så är det bra att behandla alla samtidigt. Får man tillbaka några besvär bör också allihop behandlas. Börja inte en behandling utan att verkligen ha sett maskar då klåda i ändtarmen kan ha andra orsaker. Att ha sett maskar hos en person räcker för att behandla samtliga sammanboende.

Behandlingen består av ett receptfritt läkemedel som finns på apotek och heter Vanquin. Vanquin finns som tabletter till vuxna och kan även ges till barn som väger mer än 10 kg. Har ditt barn svårt att svälja tabletter så finns det flytande läkemedel till barn över två år som skrivs ut av läkare efter kontakt med din BVC. Man kan dock krossa tabletterna med en mortel och blanda med lite av favoritmaten, t ex yoghurt eller fil. Man kan också lösa upp tabletten ordentligt i lite vatten och ge med doseringsspruta.

Tugga inte tabletten, då läkemedlet innehåller ett rött färgämne som kan missfärga tänderna.

Färgämnet har en funktion och är till för att man ska veta när behandlingen passerat mag-tarmkanalen. Följ instruktionerna med läkemedlet noga.

Eftersom Vanquin inte påverkar redan lagda ägg ska man upprepa behandlingen efter två till tre veckor.

Hur undviker jag att springmasken sprids hemma?

Det är speciellt viktigt att vara noggrann med hygienen de veckor som behandlingen pågår. Det gäller hela familjen. Här nedan följer några tips från vårdguiden 1177:

 • Tvätta händerna noggrant efter toalettbesök och före maten.
 • Använd flytande tvål och ha en egen handduk.
 • Ha kortklippta naglar.
 • Duscha rumpan varje dag och tvätta gärna med flytande tvål.
 • Sov i pyjamas eller tajta byxor.
 • Byt underkläder och pyjamas varje dag.
 • Byt sängkläder ofta.
 • Tvätta smutsiga underkläder och sängkläder så fort som möjligt, helst samma dag som de byts. Äggen dör vid 60 grader Celsius, så tvätta i 60 grader eller i den högsta temperaturen som rekommenderas.
 • Dammsug eller dammtorka gärna badrum och sovrum varje dag så att de ägg som finns i bland annat damm försvinner.
 • Skölj gosedjur flera gånger i vatten. Vattnet ska vara 30 grader eller varmare. Även om äggen inte dör försvinner många ägg i sköljningarna.
 • Tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan finnas i djurets päls.

Kontakta BVC om besvären inte försvinner trots behandling.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet