Tips på sportlovsaktiviteter!


Nu är det snart dags för sportlov i flera delar av vårt avlånga land. Det går alldeles utmärkt att ha ett mysigt sportlov med barnen utan att lägga en massa pengar på resor. Behöver du och familjen lite tips på sportlovsaktiviteter, så kommer här några förslag!

Läs böcker

Är ni lediga hela veckan, så låna hem ett gäng med böcker. Läs minst en bok om dagen tillsammans i soffan och kör en riktigt sagostund á la Beppe Wolgers. Kan ni inte låna av släkt och vänner, så ta en runda till biblioteket. Ofta ordnas det även där med aktiviteter för barnen på loven.

Lek massor med lekar

Gör en egen variant av ”Fångarna på fortet” med gömda nycklar och ledtrådar. Det behöver inte vara några pyroeffekter för att det ska bli spännande. Eller gör en skattkarta till en skattjakt inomhus, eller ute i trädgården om vädret tillåter. Kombinera med sagostunden, så kan skatten vara en ”sagoskatt”. Även leklanden, som finns lite varstans idag, brukar ha extra aktiviteter på sportloven.

Gå på upptäcktsfärd

Klä er varmt, torrt och ge er ut i omvärlden. Ta med en enkel picknickkorg med något att äta och varm choklad att värma er med! Lägg ut en filt och bygg en liten koja med granris, eller liknande, där ni kan sitta och mysa en stund.

Utomhuslekar

Finns det snö så är pulkaåkning en klockren aktivitet. Är det lokalt mindre snö, så åk på snöjakt! I med pulkor och fika i bilen och kör iväg och leta! Åk skidskor om det varit fruset på sjöar och gölar ett tag. Man måste inte tvunget till ishallen för att åka skridskor. Kontrollera isen noga, skaffa dig en uppfattning om den är tillräckligt tjock och glöm inte isdubbarna!

Kommunens sportlovsaktiviteter

De flesta kommuner brukar ha sportlovsaktiviteter i någon form. Får ni det inte hemskickat i er kommun, så kolla på kommunens hemsida. Ofta håller hobby- och idrottsföreningar öppet hus med prova-på-aktiviteter.

Gå på museer

Sedan år 2016 är det gratis entré på statens museer. Ta tillfället i akt och åk iväg med barnen. Du har säkert inte besökt ett museum sedan du själv var i skolåldern, så då är det ju dags!
Vilka museer som är statliga och därmed har gratis entré hittar du på denna länken.

Gör trolldeg tillsammans

Gå all-in och gör trolldegen, skulptera, grädda i ugnen och måla dem tillsammans!

Recept på trolldeg:
2 dl vatten
1 ½ dl salt
4 dl mjöl
ev några droppar karamellfärg

Värm vattnet något. Rör därefter i saltet och låt det lösas ordentligt. Häll sedan i mjölet och knåda samman massan till en fast degklump. Låt figurerna torka på plåt i ugnen, ca 100 grader, i minst 2 timmar. Därefter i rumstemperatur minst ett dygn. Sedan går det bra att måla och pynta!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet