Vanliga frågor om skabb


Skabb är ett litet spindelliknande djur, ett kvalster. Skabbdjuret tar sig in i huden och gör gångar i det yttersta hudlagret där de lägger sina ägg. Det vanligaste symtomet är att det kliar, framför allt på natten. Skabb behandlas oftast med läkemedel som du smörjer på huden. Skabb smittar vanligen genom nära kroppskontakt. Källa: 1177 Vårdguiden

Hur vet man om man drabbats av skabb?

Att det kliar riktigt intensivt är den vanligaste formen av symtom vid skabb. Klådan beror på en överkänslighetsreaktion i huden. Har man haft skabb tidigare kommer klådan direkt vid, annars dröjer det ofta ca 4-6 veckor innan det börjar klia. Har man fått skabb, så smittar man också andra.

Efter att man blivit smittad framträder symtomen gradvis. Under de första veckorna uppstår klåda vilket man ofta inte reagerar något speciellt på. Efter att man varit smittad i några veckor, övergår klådan till en mer intensiv variant som ofta leder till sömnlöshet på natten.

Bortsett från den intensiva klådan, så kan man även se olika former av hudförändringar på kroppen. Detta är oftast resultatet av ett ihärdigt kliande. Det kan då se ut som rivmärken eller eksem/utslag. Även små blåsor och knottror förekommer i ett tidigt skede. Hos vissa kan även skabbgångarna vara tydliga.

Gångarna är ljusa, trådsmala, centimeterlånga och sicksackformade. De är lättast att se på händer och fötter. Det går även att se dem på andra hudområden som vid naveln, i slutet av ryggen, kring bröstvårtorna och på könsorganen. På små barn kan de vara lättast att hitta på fötterna.

Hur får barn skabb?

Barnet kan bli smittat om det har nära kroppskontakt med någon som har skabb. Skabbdjuren kan till exempel överföras genom att hålla någon i handen, sova i samma säng eller sova tätt tillsammans. Idag bjuds även fler tillfällen till närkontakt, till exempel då barn sitter nära varandra lite längre tid framför datorer och surfplattor.

Skabb kan även smitta via kläder, sängkläder och handdukar. Men det är ovanligt. Smittrisken är liten vid vanlig tillfällig kroppskontakt.

Behandla skabb med receptfritt läkemedel

Alla som bor tillsammans med, eller har haft nära kontakt med någon som har fått diagnosen skabb, ska behandlas samtidigt. Annars finns risk för att någon som är smittad, men ännu inte fått klåda, fortsätter att sprida skabb. Fråga på ditt apotek efter läkemedel mot skabb.

Efter behandlingen ska du tvätta kläder, sängkläder och handdukar i minst 60 grader. Saker som använts och inte kan tvättas, till exempel skor och handskar, ska vädras i 2-3 dygn. Skabb kan överleva utanför kroppen i upp till tre dygn. Det är därför viktigt att rengöra alla ytor och tvätta alla saker som går då man fastställt att det rör sig om skabb.

Kan barnet gå till förskolan?

Håll barnet eller barnen hemma under tiden som behandlingen pågår. Förskolan bör också informeras om att ditt barn har fått skabb. Det kanske kan vara penibelt att berätta, men barnet kan ha blivit smittat via förskolan och då kan det vara bra att göra personalen och andra föräldrar uppmärksamma på det.

Källa: 1177 Vårdguiden, Skabbguiden.com, BVC


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet